Tips van de redactie: duurzame zomer

Iedere drie weken geeft de redactie van ‘t Blaadje een aantal tips om jouw leven een stukje duurzamer te maken. Ditmaal is het thema ‘duurzaamheid in de vakantie’.

Zonnebrand

Iedereen weet, helemaal nu na het lekkere weer van de afgelopen weken, dat je je goed moet insmeren. Alleen niet iedereen weet dat dit ook behoorlijke nadelen voor het leven in zee kan hebben. Zodra je je ingesmeerd hebt en in het water duikt, lost de zonnebrand in het water op. De uv-filters en andere ingrediënten in zonnebrand kunnen het koraal bleken en kunnen zelfs giftig zijn voor de kleinste zeedieren. In veel zonnebrand zijn ook microplastics aanwezig en die brengen weer andere problemen met zich mee. 

Om nu wel verantwoordt te smeren, heeft de redactie zich verdiept in dit probleem. Om te controleren of er microplastics in een product aanwezig zijn, kun je de app ‘beat the microbead’ gebruiken. Als je een foto van de ingrediëntenlijst maakt, geeft de app weer of er microplastics in het product aanwezig zijn. Voor de schadelijke uv-filters is het wat lastiger. De consumentenbond heeft wel een lijst gemaakt met ‘groene’ uv-filters, maar er zijn ook twee keurmerken die hier strenge eisen aanstellen. Dit zijn het Nordic Swan Ecolabel en het Europees ecolabel. Maar nog beter is natuurlijk lekker in de schaduw blijven en zo min mogelijk zonnebrand smeren!

Zie voor meer informatie over de schadelijke stoffen in zonnebrand deze website!

Duurzaam reizen
Ga jij op vakantie of heb je een uitje? Denk dan even over de meest duurzame manier waarop je op jouw bestemming gaat komen! Op wandelvakantie of fietsvakantie is natuurlijk hartstikke leuk en op die manier stoot je geen extra broeikasgassen uit. Ook het ov is in veel gevallen een duurzame optie, en als dat niet lukt dan kan je altijd nog met de auto of het vliegtuig reizen. Helaas stoten de auto maar vooral ook het vliegtuig CO2 uit, wat zoals jullie weten niet zo goed is voor het milieu.

Wat je kan doen in het geval dat je toch met de auto op het vliegtuig ergens heen gaat is jouw CO2 compenseren! Dit kan op drie manieren: door bomen te planten, te zorgen dat milieuonvriendelijke activiteiten milieuvriendelijker worden en door projecten te steunen waar energie wordt bespaard. Hierdoor zorg je ervoor dat de CO2 die je uitstoot ergens anders op de wereld juist niet uitgestoot wordt of opgenomen wordt door bomen!

Bij sommige vliegtuigmaatschappijen kan je meteen al aangeven dat je je CO2 wilt compenseren. Als dit niet lukt voor jouw reis, dan kan je terecht op websites zoals Trees For All (hiermee zorg je dat er bomen geplant worden), Hivos (hiermee steun je een biogasprogramma in Kenia), Fair Climate Fund (hiermee steun je verschillende klimaatprojecten) en Greenseat (hiermee steun je duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden). Al deze websites hebben zelf een tool waarmee je uit kan rekenen hoeveel CO2 je uitstoot met jouw reis, zodat je het niet zelf hoeft te doen!

Door na te denken over de meest duurzame manier om te reizen of jouw CO2-uitstoot te compenseren, zorg je dat de CO2-voetafdruk van jouw vakantie dit jaar zo laag mogelijk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.