Tips van de redactie: een plasticvrije badkamerroutine

Iedere drie weken geeft de redactie van ‘t Blaadje een aantal tips om jouw leven een stukje duurzamer te maken. Ditmaal is het thema ‘een plasticvrije badkamerroutine’. Ontvang jij de nieuwsbrief van Hallieu nog niet in jouw inbox? Stuur dan een mailtje naar hallieu@hvhl.nl!

Safety razors
Vaak heb je niet eens door dat iets duurzamer kan! Dit is het geval bij scheermesjes. Er bestaan scheermesjes waar je alleen de kop hoeft te vervangen, maar dit levert toch afval op! Voor een duurzaam scheermesje kan je denken aan een “safety razor” oftewel een krabbertje. Voor een goed krabbertje betaal je eenmalig een kopstuk en vervang je daarna alleen nog het mesje. Super duurzaam! Daarnaast is een “single blade” beter tegen ingroeiende haartjes en rode bultjes. Wat wil je nog meer? Omdat de mesjes veel scherper zijn dan een wegwerp scheermesje is het belangrijk dat je de eerste paar keren rustig en voorzichtig scheert zodat je weet hoe het scheermesje werkt.  

Shampoo bars
Een voorbeeld van een badkamerproduct dat ook erg gemakkelijk te switchen is naar een duurzame variant, is jouw shampoo! Was jij jouw haren nog met shampoo uit een plastic fles? Dat kan anders! Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die shampoo bars ontwikkelen. Een shampoo bar werkt eigenlijk als een zeepblok: je wrijft ermee over je handen zodat er wat schuim komt en hiermee was je vervolgens je haren. Het is misschien even wennen, want sommige shampoo bars schuimen een stuk minder dan vloeibare shampoo, maar je haar wordt er even schoon van! Eén shampoo bar gaat ook een stuk langer mee dan één fles shampoo. Shampoo bars zijn te koop bij bijvoorbeeld Forest Fragrances, Ethique, Lush en Holland & Barrett. Let wel op: bij sommige winkels verpakken ze de shampoo bar alsnog in plastic! 

Plasticvrije bedrijven
Om de zoektocht naar een plasticvrije badkamerroutine wat makkelijker te maken, heeft de redactie twee verschillende bedrijven uitgezocht die plasticvrije verzorgingsproducten verkopen. Er is gekozen voor de wat minder bekende bedrijven Forest Fragrances en Ethique.  

Forest Fragrances is een klein bedrijfje in Groningen, die handgemaakte zepen voor zowel het lichaam als het haar en nog vele andere fijne producten maakt. Alle producten zijn met plantaardige ingrediënten gemaakt en dierproefvrij getest. Daarbij komt ook nog dat de impact van Forest Fragrances veel kleiner is, omdat de producten geen lange reis hoeven te maken voordat jij ze kan gebruiken! 

Ethique is een veel groter bedrijf, oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, maar is super transparant over de ingrediënten, verpakkingsmateriaal en hun doelen. Ze nemen daarnaast verantwoordelijkheid voor hun voetafdruk en gaan behoorlijk wat stappen verder dan vele andere grote producenten. Doordat ze zo open zijn over hun producten en alle andere extra stappen die zij nemen om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn, is Ethique zeker een koploper in plasticvrije verzorgingsproducten! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.