Alles wat je moet weten over arbeidscontracten

Het moment dat je aan het werk gaat bij een nieuwe werkgever is een leuke maar ook spannende tijd. Er komt veel bij kijken, zoals het ondertekenen van het contract, de eerste werkdag en het inwerken. Omdat sommige contracten best ingewikkeld kunnen zijn, hebben we in deze blog samengevat wat je als student allemaal moet weten over arbeidscontracten. Wij wisten namelijk ook niet meer wanneer we dit op school hadden geleerd.

Arbeidscontracten

In het geval dat je een contract aangeboden krijgt door een werkgever, krijg je hoogstwaarschijnlijk een van de volgende drie contracten onder je neus geschoven: een nulurencontract, een tijdelijk contract of een vast contract. De verschillende contracten leggen vast hoe lang je aan het werk zal zijn bij een bedrijf en hoe veel uur je aan het werk zal gaan.

Nulurencontract

Als je een 0-urencontract hebt roept jouw werkgever je op als hij of zij extra hulp nodig heeft. Je spreekt een aantal doeluren af dat je werkt. Zodra je opgeroepen wordt heb je recht op minimaal 3 uur werk. Door dit contract kun je bijvoorbeeld de ene week 30 uur werken, terwijl je de week erna maar 10 uur werkt. Jouw werkgever moet vier dagen voordat je moet werken laten weten wanneer je moet werken. Maar in sommige sectoren staat in de CAO dat dit één dag van tevoren mag.

Tijdelijk contract

Een tijdelijk contract is een contract voor een bepaalde tijd. Dat betekent dat er een einddatum is waarop jouw contract afloopt. Vaak is dit na zes maanden of een jaar. Heb jij zo’n tijdelijk contract? Dan heb je dezelfde arbeidsvoorwaarden als iemand met een vast contract. Dus net als bij een vast contract, kan het tijdelijk contract bijvoorbeeld ook niet zomaar tussentijds (voor de einddatum) beëindigd worden. En als jouw leidinggevende het tijdelijke contract niet beëindigd voor de laatste maand van het contract, wordt hij automatisch verlengt.

Vast contract

Een vast contract loopt af als jij ontslag neemt of als jouw werkgever het contract beëindigt. Dat beëindigen kan uiteraard niet zomaar: Jij en jouw werkgever moeten je aan vooraf gemaakte afspraken houden over het ontslag.

Concurrentiebeding

Afspraken over jouw loopbaan bij een volgende werkgever staat bekend als een concurrentiebeding. Dit beding is alleen bindend als het opgenomen is in een bepaalde-tijd contract. Het kunnen afspraken zijn over het soort werk wat je bij een toekomstige werkgever gaat doen, over de concurrenten waar je niet bij in dienst mag treden of de regio waarin je een nieuwe baan vindt. Het is niet zo dat al de genoemde voorbeelden altijd in jouw concurrentiebeding staan.

Cao

Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. In deze overeenkomst staan afspraken over arbeidsvoorwaarden voor een grote groep medewerkers. In het cao staan afspraken over salaris, toeslagen, werktijden, vakantie, scholing en pensioen. De afspraken die in een cao staan, worden gemaakt tussen een of meerdere vakbonden, werkgeversorganisaties en werkgevers. Zo’n overeenkomst kan worden opgesteld voor één bedrijf, maar ook voor een hele sector.

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is een document waarin jouw werkgever alle details vermeldt over jouw inkomen. Wat verdien je op jaarbasis? En welk bedrag staat er maandelijks op je loonstrook? De bank kan aan de hand van deze verklaring zien of jij een bepaalde hypotheek of huur kan betalen. Goed om te weten: je hebt niet altijd een werkgeversverklaring nodig. Als je een huis huurt, hoeven verhuurders er namelijk niet verplicht om te vragen voordat ze akkoord gaan.

Ontslag

Omdat er verschillende redenen voor ontslag kunnen zijn, hebben we de meest voorkomende redenen hier samengevat.

Beëindiging met wederzijds goedvinden
Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jouw werkgever afscheid van je wil nemen en jij daarmee instemt. Samen maken jullie afspraken over de afhandeling. Bijvoorbeeld over de datum van je laatste werkdag en over een eventuele ontslagvergoeding.

Ontslag op staande voet
Als je op staande voet ontslagen wordt, heb je het bont gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld gestolen, fraude gepleegd of bent dronken op het werk verschenen. Ontslag op staande voet betekent dat je contract per direct stopt en je niet meer mag komen werken. Je hebt dan ook geen recht meer op loon. Om op staande voet ontslagen te kunnen worden moet de reden of oorzaak te bewijzen zijn. Vaak wordt er een dossier opgebouwd waarin staat waarom je precies ontslagen wordt en welke stappen het bedrijf heeft ondernomen om jouw aan boord te houden.

Je contract eindigt van rechtswege
Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, loopt jouw dienstverband op de einddatum op het contract af. Als jouw contract niet wordt verlengd, blijf je werken totdat je contract afloopt. Uiterlijk een maand voor de einddatum van het contract moet jouw leidinggevende met je besproken hebben of je mag blijven of niet.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen
Als het financieel niet goed gaat met het bedrijf waar je werkt, kun je om die redenen ontslagen worden. Jouw werkgever moet dan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en het ontslag goed kunnen onderbouwen.

Ontslag bij faillissement
Als het bedrijf diep in de schulden zit en deze niet meer kan betalen, kan de rechtbank jouw werkgever failliet verklaren. Dit betekent helaas het ontslag van alle werknemers.

Je zal in je leven waarschijnlijk nog veel contracten te zien krijgen en daarom is het belangrijk dat je voor het ondertekenen van een belangrijk document alles goed doorneemt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.