Spoedcursus salaris voor milieukunde studenten

Van studenten wordt verwacht dat zij enige basiskennis bezitten als het aankomt op het bedrijfsleven. Logisch, maar soms zijn er toch nog wat dingen onduidelijk. Want wanneer is het nou eigenlijk allemaal uitgelegd? Omdat wij dat ook niet meer precies wisten hebben we het voor je uitgezocht. In deze blog vertellen we je over acht dingen die je moet weten over je salaris.

Deze blog werd geschreven door Daphne Maczolleck van Young Capital -Vacatures voor studenten, starters en young professionals

Marktconform salaris

Als je opzoek gaat naar een baan zie je het overal staan, marktconform salaris. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Nou simpel gezegd is een marktconform salaris het gemiddelde salaris wat de mensen met dezelfde functie in hetzelfde vakgebied verdienen.

Het gemiddelde startsalaris van een milieukundige zonder ervaring is ongeveer € 2.300 bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een milieukundige met meer dan tien jaar ervaring is ongeveer € 4.000 bruto per maand.

Salarisindicatie

In een vacature staat vaak ook een salarisspecificatie vermeld. Een salarisindicatie geeft jou een beeld van wat je ongeveer gaat verdienen bij dat bedrijf in die functie. Het is overigens niet je exacte salaris, want het is vaak afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, kennis, onderhandelingen en werkervaring.

Loonheffingskorting

Een onderwerp wat vaak aan bod komt in de startfase van jouw loopbaan bij een nieuw bedrijf is loonheffingskorting. Het is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. Loonbelasting is een belasting die iedere werkende betaalt. Van dit geld betaalt de overheid bijvoorbeeld alle publieke voorzieningen en de sociale uitkeringen. Loonheffingskorting is een korting op je belastingen, die je kunt aanvragen bij je werkgever of uitkeringsinstantie.

Heb je meer dan één werkgever? Dan zul je moeten kiezen, want je kunt maar bij één werkgever tegelijk loonheffingskorting aanvragen. Je kunt het beste de loonheffingskorting aanvragen bij het bedrijf waar je het meeste verdiend. Over dit salaris betaal je namelijk de meeste belasting.

Minimumloon

Om er voor te zorgen dat je altijd een redelijk inkomen hebt heeft de overheid een minimumloon vastgesteld. Dit kan per sector en eventuele CAO afspraken verschillen.

Het minimumloon van milieudeskundigen ligt rond de 12,50.

Loonstrook

Als je ergens in dienst bent krijg je wekelijks of maandelijks uitbetaald. Dit gaat altijd gepaard met een loonstrook, ook wel salarisspecificatie of salarisstrook. Deze staat meestal bomvol met cijfers en financiële termen die soms best verwarrend kunnen zijn. De belangrijkste dingen die op jouw loonstrook zijn te vinden zijn het aantal gewerkte uur, het bruto en netto salaris en het vakantiegeld.

Bruto en netto

Je brutoloon is het loon dat in je contract, in de wet of in je cao is afgesproken. Maar let op: je brutoloon verschijnt niet op je bankrekening. Je krijgt namelijk je nettoloon uitbetaald – het loon dat overblijft nadat de loonheffingen, eventuele bijdrage aan je pensioen en vakantiegeld van je brutoloon zijn afgetrokken. Hoe meer je verdient, hoe meer je afdraagt.

● Vakantiegeld Vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag of -bijslag, wordt elk uur dat je werkt opgebouwd. Als milieudeskundige ontvang je vaak 8% van jouw bruto salaris per uur. Goed om te weten: heb je een fulltime baan en heb je overuren gemaakt? Dan bouw je over die uren geen vakantietoeslag op.

Loonsverhoging

Na periode van persoonlijke ontwikkeling en trainingen bij jouw huidige baan is soms een logische stap om het gesprek over loonsverhoging aan te gaan. Voor veel mensen niet makkelijk. Sterker nog, sommige mensen doen het gewoon helemaal niet. Ze zijn bang dat het verkeerd uitpakt of dat ze zichzelf niet goed genoeg kunnen bewijzen tijdens het gesprek.

Een goed moment om over een loonsverhoging te beginnen is tijdens jouw functioneringsgesprek. Bereid je hier goed op voor zodat je kan aantonen wat jij precies toevoegt aan de organisatie en waarom dat meer loon waard is. Uit dit gesprek kan vervolgens een ja of een nee komen. Als het op nee uitkomt kan je altijd vragen wat je moet leren of doen om de verhoging wel te krijgen. Zo laat je zien dat je nog steeds gemotiveerd bent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.