De beste keuzes voor na je studie

Je zit in het laatste jaar van je studie en de totale focus ligt op je scriptie. Meer dan logisch ook, want dit is ongeveer het lastigste en het meest tijdrovende wat je in je hele studieperiode gedaan hebt. Toch is het heel bruikbaar om te kijken wat je na je studie gaat doen. Er zijn vaak twee soorten personen te onderscheiden in dit proces. De een wilt graag doorstuderen omdat hij of zij nog niet toe is aan een fulltime baan of wilt graag meer kennis vergaren. De ander is ontzettend blij dat al die jaren studeren erop zitten en eindelijk aan de slag kan gaan met werken. Of wil jij op dit moment aan beide niet denken, dan kun je er even tussenuit. Wat mogelijke opties na jouw studie zijn, vind je in dit artikel.

Deze blog werd geschreven door Yannick Bos van Young Capital Vacatures voor studenten, starters en young professionals.

Een traineeship

Bij een traineeship ga je aan het werk maar blijf je tegelijk leren. Je verdient dus geld en krijgt trainingen om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Je begint met het leren van een bepaalde specialisatie en werkt daarnaast. Zoals waarschijnlijk veel verschillende leraren tegen je hebben gezegd: ‘je bent nooit te oud om te leren’ of ‘je bent nooit uitgeleerd’. Dit is een opmerking die je tot vervelens toe moest aanhoren, maar als je er nu over nadenkt, weet je dat die leraar gelijk heeft. Wil jij je specialiseren met een traineeship of juist je kennis aanvullen met een richting die goed bij jou past? Dan is een traineeship een uitstekende toevoeging voor jou! Ben jij nog niet uitgeleerd en wil je daarnaast vaak benodigde ervaring opdoen? Dan is het zeker handig om een traineeship te bekijken.

Werken na je studie

Veel studenten zijn verheugd dat ze eindelijk hun kennis in praktijk mogen uitbrengen na hun studie. Deze studenten zijn klaar om de arbeidsmarkt op te gaan en zitten bomvol met energie om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Toch lopen veel afgestudeerden tegen hetzelfde probleem aan, dit is namelijk ervaring. Als je begint met je eerste fulltime baan heb je dit nog niet, maar hoe krijg je deze ervaring als je net bent afgestudeerd? Een optie is om tijdens je stageperiode of afstuderen al in de branche gaat werken waar jij na je studie in wilt werken. Zo doe jij al de nodige ervaring en kennis op om een startersfunctie te vervullen. Neem bijvoorbeeld een marketing baan. Als je net afgestudeerd bent en al ervaring in deze branche hebt, dan heb je al een streepje voor. Is dit niet wat de werkgever zoekt qua ervaring? Doe dan een stapje terug. Begin bij een baan dat net wat onder jouw niveau ligt, zo doe je ervaring op. Één stap terug doen om twee stappen vooruit te zetten!

Ga er even tussenuit!

Ben je nog niet klaar om een gelijk te gaan werken en wil jij je hoofd leegmaken na al het harde studeren? Ga er dan tussenuit, een half of heel jaar. Laat je inspireren in bijvoorbeeld een land waar je nog nooit bent geweest. Je kan in het buitenland je tweede taal verbeteren of een nieuwe taal aanleren. Als je een baan in het buitenland vindt, leer je de taal heel snel. Wil je dit niet? Dan ben je nog steeds aan het leren, want je staat met deze opties nooit stil. Je krijgt hier ontzettend veel levenservaring voor terug. Misschien krijg je wel een hele andere kijk op het leven, wat jou kan helpen in je algemene ontwikkeling en leer je jezelf op een hele andere manier kennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.